VinoTip

VINOTIP ACCOUNT:

REGISTREREN
INLOGGEN

Merlot druif

De Merlot druif is voor het eerst vastgelegd in de gemeente Libourne wat in de Bourdaux streek ligt en grenst aan bekende gemeentes Pomerol en Saint-Émilion. Hier wordt de Merlot druif nog steeds gebruikt in deze zeer beroemde wijnen. Tegenwoordig zien we de druif ook terug in andere landen zoals Italië maar vooral in de Nieuwe Wereld landen als Zuid-Afrika, Australië en Chili. Dit komt waarschijnlijk door de zachte, fruitige en soms wat zoetige smaak wat de wijn erg toegankelijk maakt. Deze eigenschappen worden ook vaak gebruikt om andere druiven wat te verzachten. Een veel voorkomende combinatie is Merlot en Cabernet Sauvignon. Naast het zachter maken van de wijnen zorgt het er ook voor dat deze eerder gedronken kunnen worden, dus sneller rijpen. Dit komt omdat de Merlot weinig tannines bevat. Het is dan ook een druif die erg jong gedronken kan worden, zelfs dan zorgt het voor een ronde en soepele wijn. Smaken die herkent kunnen worden zijn onder andere zwarte bessen, pruimen, kersen en soms wat chocolade, drop en leer. Mocht je de eigenschappen zoals vanille en hout prettig vinden, dan is een pure Merlot niet de juiste keus. Deze eigenschappen komen meestal naar boven door de wijn te laten rijpen in eiken vaten. Merlot neemt het eiken niet goed in zich op, maar haar partner de Cabernet Sauvigon juist wel. Een blend van deze twee zal dan beter bij jouw smaak passen.